Kosttillskott som DAA: vad de är, vad de är för och vem behöver dem

Många tror ju mer, desto bättre DAA. Men det här är inte riktigt hur det fungerar: om det tas in för mycket och utan behov kan kosttillskott verkligen ge biverkningar.

Om målet är att få fler muskler är idealet att ta den tunga. Det finns inget mirakel. “Även om många kosttillskott talar om fördelarna med att få muskelmassa, är det enda som effektivt ökar musklerna träning. En riktig pre-och post-workout diet är tillräckligt för att uppnå detta mål, förklarar han. Att konsumera proteintillskott kan hjälpa till. Men bara när det finns brist på näringsämnet i kroppen eller när personen inte kan anpassa sin kost som DAA, till exempel för vardagliga händelser. Det är värt att komma ihåg att endast en nutritionist kan göra en sådan diagnos.

Personlig tränare ivaldo Larentis säger att kosttillskott också kan vara mycket effektiva. “Det finns människor som inte kan konsumera den nödvändiga mängden protein i dag till dag, antingen på grund av kostbegränsningar eller brist på tid, så kosttillskott som vassleprotein kan visa positiva resultat”, säger experten. “När mina elever har svårt att få muskler, föreslår jag ett samråd med en nutritionist”, säger han.
Kosttillskott för viktminskning

Vissa kosttillskott kan hjälpa till att påskynda kroppens ämnesomsättning, vilket ökar viktminskningsprocessen. “Vissa näringsämnen, som finns i vissa kosttillskott, hjälper till att påskynda ämnesomsättningen tack vare mängden guarana-pulver eller koffein, men det är värt att komma ihåg att samma ämne kräver måttlighet. Konsumeras i överskott, kan det leda till allvarliga sjukdomar, ” förklarar nutritionist Camila Garcia, från laget av förebyggande näringssektorn i hospital do Coração, i São Paulo.

Ändå beror den tid som varje person tar för att gå ner i vikt, även med tillägg av kosttillskott, enbart på kost-och träningsbelastningen som han presenterar.

Institutet för näring och psykologi vid universitetet i Göttingen Medical School i Tyskland säger att det finns flera typer av kosttillskott för bantning, vilket lovar viktminskning. Men få av dessa kosttillskott har genomgått kliniska prövningar för att avgöra om de faktiskt har någon fördel, och därför användare bör inte förvänta sig bra resultat. Det bästa, verkligen, är att fokusera ansträngningar på utbildning och mat omskolning för att uppnå dina mål.
Mest populära kosttillskott:

Whey Protein: Whey protein är ett proteintillskott som normalt gjorde grunden för protein extraherat från vassle. Detta tillägg används för att få muskelmassa. Detta beror på att dess proteiner med högt biologiskt värde bidrar till reparation av muskeln, som lider av mikrolesioner under övningsövningarna. Med hjälp av vassleprotein repareras muskelfibrerna och blir större och starkare. Kolla in fördelarna, rekommenderad mängd och hur man konsumerar vassleprotein.

BCAA: BCAA bildas av tre essentiella aminosyror som inte produceras av kroppen, de är: L-valin, L-leucin och L-isoleucin. Dessa essentiella aminosyror hjälper celler att producera protein. De deltar i processen med energiproduktion under träning av fysisk aktivitet, främst från långsiktiga övningar, och undviker därmed central trötthet. Se fördelarna och hur man tar BCAA.

Kreatin: kreatin är en aminosyra och är närvarande både i livsmedel av animaliskt ursprung och i människokroppen, som producerar den. Kreatin kosttillskott är särskilt bra för utövare av hög intensitet fysiska aktiviteter. Se vad det är för, hur man tar och biverkningar av kreatin.

Mineral vitamintillskott (polyvitaminer, multivitaminer)

Beroende på god hälsa och immunsystemets korrekta funktion kan vitaminer inte saknas i kosten. Men enligt IBGE äter 98% av den brasilianska befolkningen inte den optimala mängden vitaminer per dag och 92% äter inte frukt ofta. En annan alarmerande data, som släpptes av Världshälsoorganisationen, är att mer än 190 miljoner människor lider av vitamin A-brist, vilket kan orsaka blindhet, låg immunitet och brist på skydd mot fria radikaler – ansvarig för åldrande celler.

Det är mycket vanligt att tro att vår kost är tillräcklig och vår organism är 100%. Det finns emellertid den så kallade dolda hungern, ett syndrom som påverkar många människor och kännetecknas av en näringsbrist som inte har tydliga symtom, men det kan på lång sikt orsaka hälsoeffekter. För att undvika denna brist är det möjligt att tillgripa användningen av vitamin-och mineraltillskott, som erbjuder tillskott av ett antal näringsämnen. För att fördjupa detta känsliga ämne bättre förklarade nutrologen Roberto Navarro för oss:

Vi anser att en kompletterande dos av vitaminer och / eller mineraler endast en liten mängd som kompletterar vad patienten kan misslyckas med att inta dagligen, på grund av en obalanserad eller otillräcklig diet. För att kompensera för denna möjliga brist på mineraler och vitaminer i en obalanserad kost verkade polyvitaminer som består av olika mineraler och vitaminer, men alla i små doser, bara för att slutföra vad som saknades i kosten.

Jag kommer att ge exempel på situationer där kosttillskott, kosttillskott eller megadoser av vitaminer indikeras:

Individer som gör intensiv fysisk aktivitet och ofta bör ta extra doser av vitamin C (upp till 500 mg / dag), eftersom det under intensiv fysisk aktivitet finns överdriven endogen produktion av fria radikaler (oxidativ stress) och det bör finnas en kompensationsproduktion av antioxidantenzymer, som kommer in i C-vitamin för detta ändamål, eftersom det används för framställning av dessa enzymer. I samma grupp av människor kan det också vara intressant att ta kompletterande doser av B-vitaminer som tiamin, riboflavin, niacinamid, pantotensyra och pyridoxin, eftersom de alla intensivt används av celler i energiproduktion, vilket uppträder mer intensivt under ansträngande fysiska aktiviteter.

Kvinnor som har för avsikt att bli gravida bör göra tidigare användning av kompletterande doser av folsyra (5 mg/dag) redan några månader innan graviditet, med ledning av gynekolog/förlossningsläkare, eftersom detta minskar risken för fostermissbildning. Gravida kvinnor bör använda järntillskott för att undvika anemi under graviditeten, eftersom de är sårbara för detta tillstånd.

Strikta vegetarianer bör ta kompletterande doser av vitamin B12 för att undvika långvarig brist på detta näringsämne.

Kvinnor som går in i klimakteriet bör använda kompletterande doser av kalcium och vitamin DAA för att minska risken för osteoporos.

Barn födda till undernärda mödrar eller i regioner med låg ekonomisk befolkning och endemisk för vitamin A-brist bör få intramuskulär injektion av megadoser av detta vitamin, för att undvika immunbrist och förlust av syn på nyfödda.

Specifika brister i vissa vitaminer eller mineraler, genom lågt intag, läkemedelsinteraktion eller genom specifika sjukdomar bör utvärderas och behandlas efter specialiserad medicinsk utvärdering.

Det är då klart, från allt som ses ovan, att användningen av vitaminer och mineraler bör styras av specialiserade proffs. Kompletterande doser kan förskrivas av dietister och läkare, men högre doser-kompletterande eller megadoser – eftersom de anses läkemedelsdoser, bör endast förskrivas av läkare efter individualiserad utvärdering av varje patient, definiera lämplig dos, användningstid och även respektera kontraindikationer, när de finns, för risken för biverkningar, som alla läkemedel.
Kan kosttillskott ersätta mat?

Kosttillskott har vitaminer och proteiner som gör bra för hjärta, njurar, lever och muskler. Ändå ersätter de inte foderet.

De färdiga och redan industrialiserade kosttillskotten presenterar sig som en säker och mycket mer tillgänglig väg ut för dem som söker balans och förbättring av kroppsimmunitet. Ett kosttillskott, hur bra det än är, kommer aldrig att ersätta en bra diet eller en specifik medicinsk behandling. När allt kommer omkring, som namnet säger, är tillägg något som finns att slutföra, så det är ett kosttillskott och aldrig ett substitut.

“Kosttillskott fungerar som ett komplement till kosten. I de flesta fall indikeras de för personer som har en mycket stor brist på ett visst näringsämne”, förklarar nutritionisten från Snorbilligt från laget av förebyggande näringssektorn i hospital do Coração, i São Paulo. “Men i allmänhet spelar en balanserad kost redan denna roll, vare sig det gäller träningspraxis eller för dag till dag.”

Men i vissa fall måste de vara närvarande. “Det har varit mindre än ett år sedan jag började använda BCAA-tillägget. Det skyddar mitt immunförsvar och hjälper till att upprätthålla muskelmassa tack vare mängden vitaminer och proteiner. Min kost är reglerad, men jag bestämde mig för att öka kosten eftersom vissa näringsämnen och vitaminer föll”, säger nutritionist Camila.
Nödvändig vård med kosttillskott

När du letar efter mattillskott är det viktigt att veta kvaliteten på vad du konsumerar, precis som det är viktigt att veta hur man väljer de livsmedel du ska konsumera.

Den ideala användningen av kosttillskott är att konsumera dem med indikation och korrekt dos, antingen för att komplettera misslyckandet i kosten eller för att komplettera vid ökat näringsbehov. Dosen och rekommendationen ska ordineras av en läkare eller nutritionist.